woensdag 4 juni 2008

Schepen belooft autoloze zondag in 2009

GENT - De actievoerders van 'Gent de straat op' hadden Pierke Pierlala meegebracht om 5.725 handtekeningen te overhandigen aan schepen Karin Temmerman. Ze eisen minstens één autoloze zondag per jaar. 'We konden ook wachten tot na de Gentse Feesten, dan hadden we vijf keer zoveel handtekeningen. Maar we willen al op 23 juni het woord voeren tijdens de gemeenteraad', zegden de actievoerders.

Pierke Pierlala vindt dat de leefbaarheid van de stad iets is dat over de partijgrenzen heen moet leven. 'Ik heb nog die nostalgie naar de autoloze zondagen van de jaren zeventig. We moeten blijven ijveren naar zondagen zonder auto. Twee keer per jaar liefst, al is het maar als signaal naar het stadsbestuur toe. We moeten er tenslotte voor zorgen dat de politici wakker blijven hé? Dit is burgerinitiatief op zijn best.'

Karin Temmerman (SP.A), schepen van Mobiliteit, begrijpt de vraag van de actievoerders. 'Maar een autoloze zondag op 21 september, zoals jullie vragen, kan niet. Dan trekt de Floraliënstoet door de straten van Gent. Laat ons afspreken dat we dit jaar nog een generale repetitie organiseren en dat we in 2009 een échte autoloze zondag over een groot grondgebied plannen. Ik moet dat natuurlijk wel nog bespreken met mijn collega's in het college.'

De 5.725 handtekeningen zijn ruim voldoende om de vraag van Gent de straat op als agendapunt op de gemeenteraad van 23 juni te brengen. Als één procent van de inwoners van een stad of gemeente zich achter een voorstel van een actiegroep schaart, is de gemeentelijke overheid verplicht om dat voorstel te behandelen. Voor Gent komt dat neer op ongeveer 2.000 handtekeningen.

Het is al het derde burgerinitiatief in Gent: eerder was er al een voorstel tegen een hoofddoekenverbod en een vraag tot oprichting van een stedelijk postlokaal in Gentbrugge. Geen van beide voorstellen haalden het. (rm)

Bron: De Gentenaar, 4 juni 2008

Geen opmerkingen: