zondag 14 september 2008

Gent fietst voor meer


Gent Fietst was vandaag terug een succes. Michel Debruyne, woordvoerder van de actiegroep Gent de straat op!: "Duizenden fietsers palmden de ring in en genoten. Je kon het aan de gezichten zien en soms aan de verbeten trek bij de jongeren wanneer het eventjes bergop ging. Fietsers genoten, maar waren ook bezig met morgen. Wanneer is er nog eens zo'n dag? En wanneer is de ring volledig autovrij?"

Gent Fietst toont aan dat er een groot draagvlak is voor autoloze zondagen. De bijna zesduizend handtekeningen voor het burgerinitiatief was één verhaal, de fietstocht vandaag een tweede. Gent Fietst bewijst dat de Gentenaars meer dan ooit willen dat de stad een tandje bij moet steken. Anders trappelen we gewoon ter plaatse.

De actiegroep Gent de straat op! hoopt dat het Stadsbestuur de juiste lessen trekt uit deze zogenaamde generale repetitie voor een autoloze dag. De grote opkomst bewijst het enthousiasme van de Gentenaars voor een fietsevenement. Maar doordat de Ring slechts even autovrij gemaakt werd en niet volledig, ontstonden er files voor automobilisten én fietsers.

Michel Debruyne: "Volgend jaar willen we dan ook een échte autoloze zondag. Gentenaars willen genieten van een veilige dag zonder auto, zonder lawaai, zonder autogeuren. Gent de straat op! herhaalt dan ook de uitdrukkelijke vraag aan het stadsbestuur om werk te maken van twee autoloze dagen waarop op en binnen de Ring autoverkeer onmogelijk wordt. Dit zal niet alleen de fietsers en voetgangers meer ademruimte geven, maar zal ook de onduidelijkheid bij de autobestuurders wegnemen."

De Stad is twee autoloze zondagen verplicht aan deze mooie dag.

Geen opmerkingen: