woensdag 10 september 2008

Gent Fietst is teleurstellende generale repetitie voor Gentse autoloze zondag


Zondag 14 september wordt het tweejaarlijks evenement ‘Gent fietst’ georganiseerd. Dit had de, door schepen Temmerman beloofde, ‘generale repetitie’ voor een Gentse autoloze zondag moeten zijn. Er blijkt echter geen verschil met vorige edities.

Tijdens de gemeenteraad van 23 juni 2008 beloofde Temmerman: “Voor dit jaar is het te laat om nog een volwaardige autoloze zondag te organiseren, maar van ‘Gent fietst’ maken we een generale repetitie!”. Mooie woorden, maar weinig praktijk.

“Het is ons niet duidelijk wat deze editie verschillend maakt van de vorige,” zegt Michel Debruyne van Gent de straat op. “Fietsers kunnen de ring rond fietsen onder politiebegeleiding. Een mooie ervaring, maar mijlenver verwijderd van wat een autoloze zondag hoort te zijn. Temmerman laat hiermee 5.000 Gentenaars in de steek!”

Bij de bespreking van het succesvolle burgerinitiatief op de gemeenteraad in juni deed schepen Temmerman 2 beloftes: een generale repetitie in 2008 en een volwaardige autoloze dag in 2009. Michel Debruyne: “Hoewel dit minder was dan de twee autoloze dagen per jaar die we vroegen, stemde dit ons toch optimistisch. Nu de eerste belofte niet wordt ingelost, vrezen we voor de tweede. Omdat in ‘Gent fietst’ geen extra energie is gestoken, kunnen we alleen maar hopen dat deze wel wordt geïnvesteerd in de voorbereiding van de autoloze zondag in 2009. Maar ook daaromtrent blijft het angstvallig stil.”

Gent de straat op! zal in ieder geval aanwezig zijn op ‘Gent Fietst’ en van de gelegenheid gebruik maken om zoveel mogelijk fietsers in te lichten.

Geen opmerkingen: