woensdag 7 mei 2008

Handtekeningenjacht voor Autoloze Zondag

De Gentenaar - 6 mei 2008

GENT - Twee keer per jaar moeten de Gentse stadsring en alles wat daarbinnen ligt autovrij worden gemaakt. Dat vindt tenminste een actiegroep die nu volop handtekeningen verzamelt om dat voorstel in juni op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen.

'Enkele maanden geleden lazen we in de krant dat de stad Gent ook dit jaar niet van plan is om mee te doen aan de autoloze zondag op 21 september', zegt Lien Vrijders van de actiegroep Gent de straat op. 'Maar het kan toch niet dat wij als Gentenaars achterop blijven hinken tegenover Antwerpen of Brussel? Daarom gaan we nu 3.000 handtekeningen verzamelen, tegen eind mei. Op die manier kunnen we de gemeenteraad in juni laten stemmen over ons plan om twee keer per jaar een Autoloze Zondag te organiseren.'

Groen! deed de voorbije jaren telkens een voorstel om zo'n autoloze dag te organiseren, maar de meerderheidspartijen stemden dat telkens weg. 'We hebben het gevoel dat het stadsbestuur ervan uit gaat dat dit geen vraag is die leeft bij de Gentenaars.'

De actiegroep is niet ontstaan vanuit een of andere partij of vereniging, beklemtoont Vrijders. Maar er zijn wel heel wat verenigingen die het initiatief steunen, van het Gents Milieufront over Natuurpunt Gent tot Greenpeace. 'En als boegbeeld hebben we Pierke Pierlala, die het peterschap op zich neemt', zegt Vrijders.

Schepen van Mobiliteit Karin Temmerman (SP.A) zegt dat ze op zich niet gekant is tegen zo'n autoloze zondag. 'Alleen: zoiets organiseren kost wel geld. Ik gebruik de budgetten liever voor andere acties, die langer duren dan één dag en meer effect hebben. Denk aan ons initiatief om alle Gentse kinderen een fietshelm te geven. Of aan de folders die we nu wijk per wijk aan het maken zijn en waarin we de mensen duidelijk maken op welke andere manieren dan alleen maar met de auto ze zich kunnen verplaatsen. Bovendien organiseren we al heel wat evenementen, zoals Gent Fietst. Op 21 september zal trouwens een groot gedeelte van de binnenstad sowieso worden afgesloten: dan trekt de stoet voor 200 jaar Floraliën uit. En... Gent heeft al het grootste autovrije gebied van ons land.' (tod)
Lien Vrijders: "Het kan toch niet dat wij als Gentenaars achterop blijven hinken tegenover Antwerpen of Brussel."

Radio 2 Oost-Vlaanderen, De Streekrant, Passe-Partout,...
Op maandag 5 mei kreeg ons initiatief aandacht in het nieuws op Radio 2 Oost-Vlaanderen (in het het programma De Middagpost)! Ook De Streekkrant, Passe-Partout en City Radio (voormalige Radio Roeland) brachten ons burgerinitiatief reeds in de aandacht.

Geen opmerkingen: